(2)

Bokrecension av Första lagen

Bokrecension av Det lockande stålet av Joe Abercrombie bok 1 och 2.
Första delen i Triologin Första Lagen.

 

Bakside text

”Logen Niofingrars tur har tagit slut Etter en fejd för myckert är den ökände krigaren på god väg att bli en död, ökänd krigare-och inget finns kvar efter honom annat än dåliga visor och döda vänner. Den stilige adelsmannen och officeraren kapten Jezel dan Luthar värdesätter ingen lika högt som sig själv. Och vad kan vara viktigare än att spela av sina vänner deras pengar och drömma om ljuva segrar i de kommande fäktningspelen.

Inkvisitor Glokta har lärt sog allt om att tvinga fram information genom att själv utsättas för år av tortyr. Men hans nitiska arbete gör att många gärna skulle se honom försvinna. Och nu har han fått ett spår som lede till en av landets mäktigaste män...

Unionen har i århundrade varit världens mäktigaste rike, men generationer utan ett ett riktigt yttre hot har lett till dekadens och självbelåtenhet. Medan krig hotat både i norr och söder och rikets ledning genomsyras av korruption och intriger är det inte bara Niofingrar, Luthar och Glokta som ställs inför nya utmaningar och oväntade allianser”

 

Boken är en typiskt fantasy bok som handlar om magi och krig. Uppbyggd av en triologi där första delen består av det lockande stålet i två böcker.Författaren beskriver världen och man kan se landskapen och städerna byggas upp i sitt huvud medans man läser. Karaktärerna beskrivs ofta ur deras egna perspektiv och man får en annorlunda glimt inuti deras huvud och hur de tänker och hur de resonerar och varför. Det märks att boken är skriven på 2000-talet. Man kan skönja inspirationen från många äldre fantasy böcker såsom David Eddings många verk. Trots att den är lik Davids är den ändå tillräckligt olik för att man ska kunna skönja en egen historia och en egen värld författaren byggt upp.

Triologin är enligt mig en ungdomsbok men ändå värt att läsa som vuxen. Den är skriven med enkla ord och på ett sånt sätt att det är lätt att förstå. Den lockar med magi, krig och vackra kvinnor och män. Tyvärr hoppar den mellan karaktärerna så ibland blir det lätt rörigt och man tappar tråden men kan man stå ut ett par sidor brukar man hitta tillbaka. I dessa kapitel brukar man få koncentrera sig ordentligt medans man läser annars flyter läsningen på och man läser utan problem igenom en bok på en dag.

 

Personligen älskade jag dessa första delar av Första Lagen. Har aldrig läst något av Abercrombie och har svårt för andra fantasy författare ärn Eddings och Feist men eftersom dessa båda kunde synas som inspiration föll jag även för dessa böcker. Rekomenderar dessa om du tycker om Fantasy böcker. Tyvärr har jag bara den första delen på svenska och de två resterande finns bara på engelska. Mitt förslag är därför att man köper, eller lånar, hela serien på engelska så man inte behöver ändra tankesätt från svenska till engelska.

2009-09-20 @ 11:28:40

Postat av: Andie

Kunde inte läsa inlägget om jag inte markerade hela texten...Låter dock som en bra bok.

13:28:02 den 2009-09-20

Postat av: Jan Säll

Det är möjligt att det är en bra bok eller inte. Jag vet faktiskt inte vad du skriver för texten är mörk på mörk bakrung och din gamle far kan inte läsa det längre :)

15:26:26 den 2009-09-20


Kommentera inlägget här:

Namn:

Kom ihåg mig?

E-postadress:URL/Bloggadress:Kommentar:Trackback

Kategorier

Senaste posterna

Länkar

Arkiverat

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Ut odio. Nam sed est. Nam a risus et est iaculis adipiscing. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Integer ut justo. In tincidunt viverra nisl. Donec dictum malesuada magna. Curabitur id nibh auctor tellus adipiscing pharetra. Fusce vel justo non orci semper feugiat. Cras eu leo at purus ultrices tristique.