(3)

Timotej och pollenallergi.

För ett atg sedan fick jag reda på vad jag är allergisk emot. Det mesta i pollen och djur äg men mest timotej. Trodde det var en blomsort. Efter en fika idag med goda vänner beslöt jag mig för att googla ämnet och hittade detta.

Timotej, Phleum pratense, är ett av de allmännaste ängsgräsen i nästan hela Europa, norra Asien och Nordamerika och numera odlat i alla tempererade länder i lika stor skala som sädesslagen. Används som foder.

Namnet "timotej" betyder Timoteus-gräs, eller såsom det ursprungligen lydde "Timothy-grass", efter en nordamerikansk lantbrukare, som i mitten av 1700-talet odlade denna växt till foder. Dess inhemska svenska namn är ängskampe, och även i Sverige (Dalarna) började dess odling vid 1700-talets mitt, ehuru denna allmänna, inhemska växt snart fick det utländska namnet, liksom våra väpplingarter fick namnet klöver. Det vetenskapliga namnet, Phleum, kommer av ett grekiskt ord med betydelsen "svälla upp" och liknande, väl syftande på den uppsvällda stråbasen - se nedan.

Timotejen kan odlas på olika jordmån, torr och fuktig, lerig och sandig. Den får snart mycket styvt och segt strå, och till hö måste den därför skäras tidigt. Blommande timotej träffar man på odlade ställen från högsommaren till långt in på senhösten. Dess blomställning är en mycket tät, axlikt hopdragen, cylindrisk vippa, som till form och storlek liknar ängskavlens men kännes sträv av de små styva borst, som bildas av tomfjällens utdragna uddar; ängskavlens vippa är däremot mycket len för känseln. Särskilt på torr och hård mark har timotejen vid stråets bas en hård, rund uppsvällning, som är ett gott igenkänningstecken på denna växt, - en knölstamsbildning, som innehåller näringsförråd av egendomligt slag, däribland så kallad flein, en kondensationsprodukt av fruktsocker.

Tji fick jag.

som utlovat flickor. Natti  natt

2009-05-27 @ 22:09:08

(3)

EEEEEEEEEK!!!!!!

Fyller år om två veckor och jag har inte planerat något, hjälp eller måste man göra det. Hm, kanske hoppar över iår och fyller två gånger nästa år, HAHA.

2009-05-23 @ 00:06:12

(1)

Jag hann klippa gräset, äntligen

Precis vad titeln säger. Älsklingen sa att han skulle göra det och jag vaknadetidigare än han idag så då passad jag på. Tur det för en timme efter att jag var färdig så började det regna och har gjort så sen dess. Nu ser det ut som om vi bor här. Var lite vildvuxet innan. hihi.

Ha även fått svar från läkaren om mitt blodprov om allergi. Är allergisk mest mot timotej och inte alls mot gräs, dessutom är jag allergisk mot alla andra vanlia och då även hund och katt. Men det är inget jag bryr mig om. Skönt att veta exakt vad jag inte tål då kan jag undvika det bättre.

Kort uppdatering. Är för trött för att kriva mer. Jobbat. Nån som vet om det är en storhelg nu i helgen eftersom det är kristihimmelsfärdsdag?

Zznark dags, pöss

2009-05-22 @ 23:51:58

(1)

Windows live writer

Jag tänkte att jag skulle prvoa att använda windows program att  blogga med. Fördelen är att du ka koppla ihop alla bloggar på samma ställe, ungeför som man kan göra med epost konto. Men nej. Blogg.se är inte med och man ska kunna ställa in det manuellt men som vanligt finns det ingen info om det nånstans. Har mailat blogg.se och hoppas dem vet. Skulle vara praktiskt om det funkade. Någon annan som vet???

2009-05-20 @ 10:54:28

(2)

Latdag och ingen motivation

Ännu en dag med huvudvärk och har inte gjort ett smak känns det som. Tittat på två filmer, ringt soc åt mamma, lekt med räkningar, diskat. Hm, ok, kanske gjort en del ändå.

Har ingen motivation alls till något. Känner att det finns massor jag borde göra men med huvudvärk går det inte. Är ledig imorgon oxå sen ska jag tillbaka till jobbet igen.  Hoppas det försvunnit tills dess.

Ligger efter med bloggen. Har hänt massor men jag orkar inte skriva just nu så ni får stå ut med videor och bildinlägg ett tag istället.

Rätt låt vann iallafall. Visst Malenas låt är bra men jag tyckte inte att ennes uppträdande var som bäst. På svenska uttagningen kunde jag inte låta bli att titta. Hon sög åt sig blickar men på Eurovision, nej. Men men, man kan inte få allt. Vi behövde ju inte skämmas iallafall.

Nu ska jag knoppa. Pöss allihopa

2009-05-19 @ 23:31:00

(1)

Were all the pirate bay

2009-05-19 @ 16:22:06

(5)

Hänt massor eller?

Var flera dagar sedan jag skrev, sorry. Inte haft tid. Jobbat, försökt fixa Andies dator, flätat in dreads, jobbat, storhandlat med syster och hennes dotter, öhh, jobbat. Som sagt mest jobbat hihi.

Tänkte egentligen göre ett inlägg med bilder men jag har inte fått bilderna jag vill ha förrän i vecka så det får vänta.

Har egentligen inte något intressant att skriva föruom att jag köpt ett par nya skor. Var med syster som skulle köpa skor och som bara hittade två par så...Helt underbara att gå i.
Vi var även på H&M och där hade dem massa fina shorts och sommar kläder. Kanske ska ta en shoppinrunda senare i månaden. Får se. Behöver egentligen inga nya kläder men jag är ju trots allt en kvinna så....

Är ledig nästan en hel vecka så vi ska passa på att åka och öppna upp sommarstugan för säsongen. Får se hur det går.

Nu ska jag äta. pöss på er

2009-05-12 @ 11:24:30

(10)

Fortarande bored fast med ny design.

Nu har jag suttit och gjort två nya headers men bestämde mig för den rosa. Har den väl kvar en vecka tills jag tröttnat, hihi. Är fortfarande uttråkad men nu har resten av huset vaknat så nu har jag någon att mobba.

Nu ska jag hämta posten och äta lunch.

Vad tycker ni om designen, ska jag ha denna eller den jag hade igår. Om någon vill ha en header eller design så gör jag  en, fast inte helt gratis.

2009-05-06 @ 13:15:41

(1)

I´m so freaking bored

Gick upp åtta idah eftersom min läkare skulle ringa angående min allergi. Nu sitter jag här, halv elva på förmiddagen. Frukosten klar och jag har redan handlat mjölk och tagit blodprov. AHHHHHHH. Vad ska  jag göra. Tänkte köpa lite blommor att plantera i blomlådan på altanen men dem pengarna gick åt till blodprovet. Funderar på att åka och titta på trädgårsmöbler. Finns en affär här på landet som säljer och jag klan ju åtminstone hålla mig sysselsatt.

Usch, hatar att vara rastlös. Hm, kanske baka något. Något som tar tid. Undrar hur man gör drömmar?. Sockerkaka går för fort och bullar gör jag jämnt. Kladdkaka kanske. Fika någon?

2009-05-06 @ 10:30:46

(2)

Genomskinlig bakgrund

Nån som vet hur och vart i koden man ska skriva om man vill ha genomskinlig bakgrund. Vet hur man gör hela sidan genomskilig men jag vill kunna bestämma själv vilka delar.

Nu design, Vad tycks?

2009-05-05 @ 12:31:54

(2)

Nya utemöbler

De möblerna vi har nu är utlånade av min mor så nu har jag börjat titta på nya eftersom hon ville ha sina tillbaka. Vi ska försöka hitta något i aluminium, stål eller rotting. Sånt som man  inte behöver lacka. Ha suttir på nätet och kollat runt och tror jag hittat. Gubben har inte vaknat än men det blir kanske något som detta set

Kommer från jysk och kostar 2699 för allt. Skule helst ha velat en lounge variant men dem seten kostar från 6000  och det är litet mycket. En hammock vill jag ha men den funderar jag på att köpa nere id sommarstugan. De har Göfab där och det finns massor med utemöbler att välja på där. Nackdelen är väl att man måste frakta upp det men men. Får se vad gubben tycker om ideerna. Blir något från Jysk eller Göfab men vilket, vem vet?. Kollade runt på andra vanliga ställen som IKEA men det hade mest bara möbler i teak. Kanske får ta en dag och åka runt och titta. Ska man lägga ner en massa pengar på det vill man ju vara nöjd med det ett par år. Får se vad som händer.

Nu ska jag baka bröd. Pöss

2009-05-05 @ 10:58:02

(1)

Helgens frukt, före och efter.

Spenderad mestadels helgen i solen. här är några före och efter bilder på mitt race i hallonlandet.

föreefter
Vilken skillnad, eller vad säger ni. Nån som vet vad dom konstiga växterna jag rensade bort är för något, e lite nyfiken.

Idag åkte två av trollen till sitt nya hem. De började bli för vilda och de var definitivt färdiga eftersom mamman börjat säga ifrån. Hoppas det går bra, ska ringa senare i veckan.

Nu ska jag sova. Pöss.

Ps. ni har väl inte glömt att deklarera

2009-05-04 @ 23:37:06

(3)

Måste kolla bloglovin oftare.

Har precis ätir frukost och skulle bara kolla bloggen och bloglovin lite snabbt. Har inte kollat något sen i torsdags så jag räknade med en massa inlägg men 101 stycken. Shit pommes frites. Så tyvärr har jag inte läst alla och då inte heller kommenterat eftersom då skulle jag få sitta här till då dagar. Kollade igenom lite snabt och har läst igenom några. MÅste försöka få en rutin på det hela så att ja slipper sitta flera timmer. Är en sån preson som älskar att vara ute lika mycket som att sitta framför datorn.

Ska fixa vår "rabatt" med hallonbuskar idag. Är fullt med ogräs och annat. Kommer före och efter bilder sen. Pöss och ut och njut av vädret.

2009-05-03 @ 11:08:37

(3)

Skönhetstips angående ögonbryn

Snälla sluta raka av era ögonryn och måla dt dem någon annanstans. Det ser inte bra ut. Syns lång väg att de inte är äkta. Plocka eller raka dem inte för mycket heller. De ska vara från ena sidan av ögat till det andra, fast sett snett utåt om ni förstår vad jag menar. Orkar ni inte plocka så ofta? Gå till en salong en ång i månaden eller ansa bara lite istället.

Varför detta inlägg? Jo, såg en tjej på affären häromdagen och hon hade rakat av sina helt och målat ditt dem mycket högre upp i pannan nästan. Såg även yngre tjejer som plockat för mycket så det fanns bara 2 centimeter kvar på mitten.

Kan ni inte, be någon äldre syster eller din mor eller gå på en salöong och be dem visa hur man ska sköta om dem hemma.

Natti natt. Pöss

2009-05-02 @ 22:59:58

(2)

Facebook?

Nu har jag som alla andra gått med i Faceook. Förstår inte riktigt visten med det förutom att man kan hålla kontakt med folk lättare kanske. Satt inne på sidan och lekte och gud vad rörigt. Är en sådan preson som vill ha allt uppspaltat och lätt, här ska man trykce på den länken och en den andra. Ja, men jag ska prova ett tag. Kanske kommer in i det någon gång, möjligtvis.

Hade en väldigt trevlig sista april. Slutade två och åkte staden runt och hämtade folk. De andra kom inte förrän fem tiden. Satt på altanen och flummade med norrläningen, hennes make och dennes kusin. Flippade ut helt trots att vi ingen alkohol fått i oss. Efter ett tag kom pappa men inte betedde vi oss bättre för det. Han är iof sig van vid oss alla och vår humor. Jag har ju trots allt fått en del av hans, hihi. Var nog uppe till tre efter mycket pratande, drickande och skrattande. Satt på altanen och mös till  ett tiden sen blev det lite kallt.  Var en riktigt lyckad kväll med goda vänner. Bilder kommer sen.

Fredagen spenderade jag utomhus rensade i rabbaten bakom garaget. Tror inte dem innan oss har gjort någon gång alls. Där vinbärsbuskarna var fanns det massor med konstiga blommor som grävt ner sig ordentligt. Tog bort dem och rensade och sedan planterade jag om dem buskar som hamnat utanför rabatten. Bara spröt men jag hoppas dem växer till sig. NÅn som vet nåt tips över att få dem att växa.

Idag har vi spenderat dagen i solen. En vän ville ha picknick och vi var inte långt efter med att hänga på. Satt i solen åt vattenmelon, jordgubbar, bullar och kakor. Precis som ma ska på en picknick. Var helt underbart poch naturligtvis fick jag första brännan för iår. Bara på ena axeln så solbrännan blir väl sne men men. Man kan inte få allt. Bilderna på detta kommer även de senare.

Nu ska vi äta lite lätt middag. Pöss på er

2009-05-02 @ 19:29:19

Min profilbild

Här kan du skriva något om dig själv.

Kategorier

Senaste posterna

Länkar

Arkiverat

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Ut odio. Nam sed est. Nam a risus et est iaculis adipiscing. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Integer ut justo. In tincidunt viverra nisl. Donec dictum malesuada magna. Curabitur id nibh auctor tellus adipiscing pharetra. Fusce vel justo non orci semper feugiat. Cras eu leo at purus ultrices tristique.